Ügyfélszolgálat hétfőtől - péntekig 10-16 óráig:  +3620 3864069

A francia bulldog eredete, története

Származási helye: Franciaország
Eredeti feladata: öleb, társasági kutya
Eredeti neve: Bouledogue français
Angol neve: French Bulldog

A legtöbb kutyafajta eredete nem teljesen tisztázott, így van ez ennél a fajtánál is. Az egyik legelterjedtebb származáselmélet szerint a francia bulldog őse a törpe angol bulldog.  A nottinghami csipkeverő munkások (amikor az iparágban krízis tört ki) tömegesen vándoroltak Franciaországba, és magukkal vitték a kutyáikat is.  A franciák megszerették ezt a fajtát, és valamelyik kis termetű francia terrierrel keresztezték.

Így alakultak ki az álló fülű, apró bulldogok, amelyek Angliába kerülve ott is népszerűek lettek, és ott kapták a francia bulldog nevet. Sokáig a kisemberek kedvence volt, csak akkor vált „szalonképessé”, amikor VII. Edward angol király is vett egy ilyen kutyát.

Más elképzelések szerint a fajta kialakulásában a mopsz és a spanyol dog is szerepet játszott. Mások szerint az angol bulldog alakult ki a franciából. De talán nem is az a fontos, hogy melyik igaz, hanem az, hogy a fajta létezik, és hosszú ideje az emberek kedves társa. A kutyaszakértők viszont egyszerűen nem ismerték el önálló fajként, angol bulldognak tekintették. 1898-ban választották szét hivatalosan a két fajtát, két évvel később már rengeteg francia bulldog jelent meg a kiállításokon.

 

[simple-author-box]

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

X