Ügyfélszolgálat hétfőtől - péntekig 10-16 óráig:  +3620 3864069

Életveszély nyáron: hőguta a kutyáknál

Tűző napsugarak, kevés árnyék, forró levegő. Kutyáinkat sajnos nagyobb mértékben veszélyezteti a hőguta, mint minket. Nem képesek úgy leadni a hőt, mint az emberek, testük rövid idő alatt képes felhevülni – pillanatok alatt kész a baj.

Egyes fajták érzékenyebbek mint mások, köztük megtalálhatók a rövidebb koponyájú és nyomottabb orrú fajták, az idősebb kutyák, a kölykök, a túlsúlyos kedvencek, a beteg vagy krónikus egészségi állapotú kutyák, a dolgozó kutyák, minden olyan kutya, mely a forróságban a szabadban tartózkodik és azon kutyák, akik túlhajtják magukat.

Az embernek verejtékmirigyek hálózzák be az egész testét, de a kutyáknál a verejtékmirigyek csupán csak az orrtükörre és a talppárnákra korlátozódnak. Ha a kutyának melege van, csak lihegéssel tudja normalizálni a test hőmérsékletét, ami extrém körülmények között nem kis munkát jelent számára. Ha a kutya légzőszervei nem tudják időben és elég hatékonyan csökkenteni a megemelkedett testhőmérsékletet, hőguta alakul ki. Egy túlmelegedett kutya nagyon rövid idő alatt kritikus állapotba kerül és agy-, szív-, máj- és idegrendszeri károsodást szenved.
Az egészséges kutya testhőmérséklete 38-39°C.  Mivel a kutya a hőmérséklet leadás nagy részét a (testéhez képest) kicsiny nyelvfelületén keresztül végzi, így hőségben a teste igen hamar felmelegedhet. A bőrében lévő izzadságmirigyek mértéke oly csekély, hogy érdemben a testhőmérsékletet változtatni nem tudja. Mivel a fehérjék szerkezete 41°C felett visszafordíthatatlanul elkezd felbomlani, így a biztonsági tartomány mindössze néhány fok.

Tünetek:

 • Gyors lihegés
 • Tágra nyílt pupillák
 • A nyál megvastagodása
 • Vörös nyelv
 • Hányás
 • Szédelgés
 • Hasmenés
 • Kóma

MI A TEENDŐ?

 1. Vigyázzunk a kutyánkra! A hőguta tüneteinek mihamarabbi felismerése és a gyors szakszerű és megfelelő kezelés megkezdése sorsdöntő.
 2. Vigyük a kutyát árnyékos helyre. Ha az a gyanúnk, hogy a kutya hőgutában szenved, vigyük árnyékba, ne tegyük ki a továbbiakban direkt napfénynek. Hüvös és ne hideg vizet locsoljunk a gyomortájékra és a combok belső felszínére, itt ugyanis sok viszonylag nagy átmérőjű ér található. Ugyan így öntözzük a talppárnákat is hűs vízzel.
 3. Használjunk folyó vizet a kutya hűtéséhez. Törülközőből, egyéb ruhaneműből vagy rongyból kicsavart víz legalkalmasabb a kutya testének benedvesítésére. Soha ne merítsük a kutyát vízbe, vagy víz alá. pl. medencébe, vagy tóba, ugyanis a ennek során a kutya túl gyorsan hűlne le, ami további komplikációkat okozhatna, úgymint szívmegállás, trombózis képződés puffadás.
 4. Hűvös vizet használjunk és ne hideg vizet! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a melegtől szenvedő kutyát hideg, sőt jeges vízzel próbálják lehűteni. Extrém hideg vagy akár jeges víz használata az erek összehúzódását vonja maga után, aminek következtében a felszínes erekben keringő vér mennyisége csökken, rontva a hűtés hatékonyságát.
 5. Ne takarjuk be a kutyát! Soha ne csavarjuk felhevült testű kutyánkat vizes törülközőbe vagy egyéb ruhába, mert így a kutya nem tud párologtatni és az úgy nevezett szauna-effektus jön létre a kutya teste körül. Hasonlóképpen ne tegyük benedvesített kutyánkat zárt helyre, ahol nem jár a levegő. Minden légmozgás segít a kutya hűtésében, a párolgás csökkenti a hőmérsékletet. Ideális helyzet a benedvesített kutyával, légkondicionált autóban a ventilátor előtt ülni.
 6. Ezután fontos a kutya mozgatása ! Nagyon fontos, hogy lehűtött kutyánkat felállásra, lassú sétára ösztönözzük, bátorítsuk. Ennek az az értelme, hogy a fekvő kutya testében a felmelegedett vér a gravitációnál fogva a földhöz közeli régiókban pang, így a lehűtött vér nem jut el minden szervhez.
 7. Itassuk a kutyát, de csak mindig kevés , hűvös de nem hideg vizet adjunk neki. Elsődleges feladat a hűtés, csak másodlagos az elveszített folyadék pótlása. Ne hagyjuk a kutyát, hogy teleigya magát, mert ez puffadáshoz vagy hányáshoz vezethet.

A legfontosabb a megelőzés!

Ahogy más betegségek, balesetek esetén, itt is a megelőzés a legfontosabb! Sajnos a hőguta leggyakoribb oka még mindig az, hogy a tűző napon parkoló autóban hagyják a kutyát a gazdák, míg beugranak egy boltba, vagy ügyet intézni. Ilyen esetben pár perc is elegendő a tragédiához. Soha ne hagyd a kutyádat az autóba!!!!
A sétákat igyekezz korán reggelre és estére időzíteni, napközben nem csak a levegő, de az aszfalt is felforrósodik!  Ha lehetőséged van rá, próbálj inkább füves területen sétálni.
Sétákra is vigyél magaddal vizet, hordozható itatótálkát, hogy ez idő alatt is lehetősége legyen inni.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

X